Skihjelm

Artiklen er lavet i samarbejde med eksperter og deres erfaringer og rådgivning.
Vi har ikke selv testet produkterne.
Sidst opdateret: 07/01/2024
Artiklen kan indeholde annonce links

Indholdsfortegnelse

Skihjelm test: Top 5 bedste skihjelme

KAMPAGNE
LIGE NU

1: POC Fornix Mips, skihjelm, mat blå

FØR:
kr.1499
KAMPAGNE LIGE NU:
1099 kr.
POC Fornix har længe været en af POC's mest populære hjelme. Du vil helt sikkert støde på denne klassiker på din skiferie. Den nye Fornix-version er forbedret for at opfylde alle kravene til en god skihjelm.
populær
forbedret
opfylder krav
KAMPAGNE
LIGE NU

2: Relax Stealth Skihelmet M/visir

FØR:
kr.1499.95
KAMPAGNE LIGE NU:
899 kr.
Hjelmen passer let og behageligt, og den justerbare rem sikrer en perfekt pasform. Indvendig polstring giver ekstra varme og komfort på kolde dage. STEALTH SKI Hjelm VISOR i hvid er også udstyret med en praktisk visir.
Let og behagelig pasform
Justerbar rem
Indvendig polstring

3: Cairn Helios Evolight NXT, skihjelm med visir, mat hvid

Pris: 
2099 kr.
Cairn Helios Evolight NXT er den ideelle hovedbeskyttelse til brillebærere, der ønsker komfortable skibriller, der passer godt over brillerne. Denne hjelm er også perfekt til dem, der ønsker både hjelm og skibriller i én enhed.
Komfortable skibriller
Passer godt over brillerne
Hjelm og skibriller i én enhed
KAMPAGNE
LIGE NU

4: Cairn Flow J, skihjelm, junior, mat sort racing

FØR:
kr.449
KAMPAGNE LIGE NU:
359 kr.
Cairn Flow J er designet i moderne farver og enkel stil. Skihjelmen er lavet med en ABS-skal, der beskytter dit barns hoved optimalt. Flow J har også en ekstra lang levetid sammenlignet med andre børnehjelme med in-mold-teknologi.
Moderne farver
Enkel stil
Optimal beskyttelse
KAMPAGNE
LIGE NU

5: Cairn Centaure Rescue, skihjelm, mørkeblå

FØR:
kr.749
KAMPAGNE LIGE NU:
599 kr.
Centaure Rescue hjelmen har en let In-Mold-skal, der reducerer vægten. Med Wheel Fit-systemet kan du nemt tilpasse hjelmens pasform til dit hoved. Hjelmen har også justerbar ventilation, der giver dig mulighed for at opretholde en behagelig temperatur. Hjelmen har desuden udskiftelige puder for øget komfort.
Let In-Mold-skal
Justerbar ventilation
Udskiftelige puder

Vil du hellere selv være dommer?

Vores eksperter har gjort deres bedste for at teste skihjelme, og gøre valget nemt for dig.
Nogle gange vil man bare gerne selv bestemme.

Klik på en af knapperne til højre for at se et større udvalg.

Guide til skihjelm

Hvad er en skihjelm?

En skihjelm er en specialdesignet hjelm, der er konstrueret til vintersportsgrene som skiløb, snowboarding osv. For 10 år siden var brugen af skihjelme meget sjælden, men i dag er holdningen markant ændret. Skiløbere og snowboardere, der ikke bruger skihjelm, bliver ofte set skævt til, og det er ikke uden grund, da det kan have alvorlige konsekvenser at undlade at bruge en skihjelm.

Skihjelme fås i forskellige farver, former og kvaliteter. Typisk består en skihjelm af en hård yderskal af plastik med indvendig polstring. Kvaliteten og materialerne i en skihjelm afhænger af mærket og hvor meget man er villig til at investere. Dog har teknologiske fremskridt gjort det muligt at anskaffe sig en sikker og prisvenlig hjelm i dag.

Sikkerhed

Nu er det tid til at være opmærksom. Sikkerhed er af allerstørste betydning, når det kommer til en skihjelm, og jeg vil derfor opfordre dig til at læse videre.

Når du leder efter en skihjelm, er det utrolig vigtigt, at du vælger en, der opfylder de europæiske sikkerhedsstandarder for hovedbeskyttelse. Så længe du vælger en skihjelm, der er mærket CE EN 1077, er du "good to go". Der kan også være andre standarder, du kan støde på, som f.eks. den amerikanske ASTM F2040 eller CE EN 12492 til klatring og bjergbestigning.

Disse standarder er lige så pålidelige som de europæiske standarder. Der kan også være andre standarder, som jeg ikke har nævnt. Men hvis du vælger en skihjelm fra anerkendte mærker som Salomon, Uvex, Marker, Cairn, Smith, POC eller Sweet Protection, kan du ikke gå helt galt i byen.

Ud over de nævnte standarder er der også producenter, der har valgt at satse fuldt ud på sikkerhed. Den nyeste og mest avancerede teknologi er MIPS-teknologien, som betragtes som den sikreste hovedbeskyttelsesteknologi. MIPS står for Multi-Directional Impact Protection.

Denne teknologi anvendes i adskillige skihjelme for at øge hjelmens sikkerhed. MIPS-teknologien er designet til at give ekstra beskyttelse mod hjerneskader, når du falder på ski eller snowboard i en vinkel i stedet for direkte ned i sneen. Når dit hoved rammer sneen i en skrå vinkel, er der større risiko for hjerneskade. MIPS-teknologien hjælper med at absorbere og omdirigere skadelige rotationer på den rigtige måde.

Størrelse

En skihjelm er, som tidligere nævnt, det vigtigste stykke udstyr, da den beskytter dit hoved. Men det er afgørende, at hjelmen passer korrekt, ellers er den ineffektiv. En skihjelm skal sidde tæt til dit hoved, dække panden og samtidig være behagelig at have på. Hvis hjelmen let kan bevæges frem og tilbage eller fra side til side, er det et tegn på, at den er for stor. Hvis hjelmen er ubehagelig, fordi den strammer for meget om dit hoved, er den for lille.

Producenter har hver deres størrelsesguide, så du kan aldrig være sikker på, at du bruger den samme størrelse som din gamle skihjelm, blot fordi den var medium. Derfor er det vigtigt at måle dit hoved for at vælge den rette størrelse. En skihjelms størrelse angives i centimeter, som repræsenterer omkredsen af dit hoved. Du kan bruge et almindeligt målebånd til dette formål. Mål hovedet cirka 2,5 cm over ørerne og øjenbrynene.

Hvis du ønsker at være helt sikker på, at skihjelmen passer til dit hoved, er det bedst at prøve den. Besøg enten din lokale skibutik eller få skihjelmen sendt hjem til dig, så du kan afprøve den.


Funktioner

En skihjelm kan have forskellige funktioner, nogle nyttige og andre mindre relevante. Før du træffer dit valg, er det en god idé at få overblik over de mulige funktioner, som en skihjelm kan have. Du kan nemlig have overset nogle funktioner, der faktisk vil være gavnlige for dig. Her er nogle funktioner, der er værd at overveje:

Ventilation

Alle hjelme har en form for ventilation, der holder dit hoved køligt under skiløb. Der findes forskellige ventilationssystemer. Nogle hjelme har åbne ventilationskanaler, der tillader kølig luft at strømme ind over skibrillerne og gennem kanalerne i hjelmens foring, mens varm luft udledes gennem ventilationskanaler på bagsiden af hjelmen. Andre hjelme er mere specialiserede og har justerbare ventilationskanaler, der kan åbnes og lukkes manuelt, så du selv kan styre udluftningen.

Et ventilationssystem kan være særlig nyttigt, hvis du står på ski i områder, hvor vejret skifter ofte. Der findes også hjelme med ventilationskanaler over skibrillerne, hvilket er smart til at forhindre dug. Som nævnt tidligere har alle skihjelme nogen form for ventilation. Jeg anbefaler den manuelle løsning, da det giver dig mulighed for at tilpasse udluftningen efter behov, uanset om det er varmt eller koldt vejr.

Visir

Hvis du bruger briller og er træt af dugne skibriller, er en skihjelm med indbygget visir et godt alternativ. Når visiret er en del af skihjelmen, dugger det ikke, da det konstant bliver ventileret. Du kan læse min guide om valg af skihjelm med visir for mere information.

Pasningssystem

Nu kommer vi til pasningssystemet, som er en vigtig funktion. Pasningssystemet giver dig mulighed for at justere hjelmens pasform efter behov. Alle skihjelme har i dag et pasningssystem, nogle mere avancerede end andre.

Polstring

Polstringen giver varme og komfort. Alle de skibrands, vi har nævnt i denne artikel, producerer skihjelme med varm og behagelig polstring.

Aftagelige øreklapper

Vi skientusiaster ved alle, at vejret i bjergene kan ændre sig hurtigt. Derfor har flere producenter valgt at tilføje aftagelige øreklapper til deres skihjelme. Det er en praktisk funktion, da du kan tage øreklapperne af på en solskinsdag og sætte dem på igen på en dag med snevejr eller kulde.

Mærker

Når det kommer til mærker, anbefaler jeg, at du vælger velkendte brands som Salomon, Uvex, Marker, Cairn, Smith, POC og Sweet Protection. Hjelmene fra Salomon og Uvex har længe været foretrukne på markedet for skiudstyr og har domineret i mange årtier. Dog er konkurrencen på markedet vokset, hvilket har ført til øget fokus på de mere high-end producenter som POC og Sweet Protection.

POC og Sweet Protection skiller sig ud ved at investere betydelige ressourcer i at specialisere sig inden for sikkerhedsudstyr til skiløb. De tilbyder deres egen teknologi og specialdesignede produkter, der øger både sikkerhed og komfort. Prisen for skihjelme fra disse producenter er typisk højere end dem fra Salomon og Uvex.

Den skærpede konkurrence kommer også fra producenter som Cairn og Smith, der tilbyder skihjelme til konkurrencedygtige priser. Fælles for alle de nævnte producenter er, at du kan være sikker på, at deres skihjelme lever op til de europæiske standarder for hovedbeskyttelse.

Pris

Det er op til dig at beslutte, hvor meget du er villig til at investere i en skihjelm. Generelt gælder det, at jo større dit budget er, desto bedre kvalitet kan du få. Jeg vil altid anbefale dig at investere en fornuftig sum penge i en skihjelm. Som tidligere nævnt er skihjelmen det vigtigste udstyr i dit skisæt. Udover det har en skihjelm også en lang levetid. I modsætning til ski eller skitøj, der kan blive slidt op efter nogle år (eller man vokser fra det), vil en skihjelm kunne holde i mange sæsoner.

Jeg vil stærkt fraråde dig at leje små skielementer som skihjelm og skistave. At leje en skihjelm i et par uger koster det samme som at købe en helt ny skihjelm. Så hvis du ønsker at spare penge, vil jeg opfordre dig til at købe din egen skihjelm - det samme gælder for skistave. Ved at have dit eget udstyr undgår du også at skulle tilpasse dig til forskellige hjelme hver gang og kan i stedet finde en, der passer perfekt til dig.

Hvorfor skal jeg anskaffe mig en skihjelm?

At købe en skihjelm er afgørende af flere grunde. Først og fremmest beskytter den dit hoved mod hjernerystelser og andre hovedskader, hvilket giver dig bedre sikkerhed i tilfælde af et styrt. Derudover er skihjelmen designet med en blød polstring på indersiden, hvilket gør den behagelig at have på. Moderne funktioner giver dig også mulighed for at justere størrelsen og regulere temperaturen, så du kan tilpasse hjelmen efter dine præferencer. Med andre ord er skihjelmen skabt for at hjælpe dig, ikke besvære dig.

Man kan sammenligne skihjelmen med sikkerhedsselen i en bil: Den er der for at beskytte dig, og mens du bruger den, mærker du den næsten ikke. Hvorfor skulle man så ikke bruge sikkerhedsselen? På samme måde er det en fornuftig beslutning at investere i en skihjelm for at prioritere din sikkerhed på pisterne.

Hvem bør bruge en skihjelm?

Der er ingen tvivl om det: Alle skiløbere vil have gavn af at bruge en skihjelm, da der altid er en risiko for hovedskader, når man står på ski. En uopmærksom skiløber kan køre ind i dig bagfra, eller dine ski kan uventet få fat i underlaget og tage en uventet drejning.

Begge situationer kan resultere i et fald, hvor der er risiko for at slå hovedet mod underlaget. Derfor er skihjelmen en vigtig beskyttelse for enhver skiløber.

Selvom det er sagt, er der naturligvis nogle, der er mere sårbare end andre og derfor har større behov for at bruge en skihjelm. Her er en liste over risikogrupper, hvor skihjelmen især er vigtig:

  • Børn, da de ofte kører impulsivt og derfor har større risiko for at blive ramt bagfra.

  • Unge, da de kan være overmodige og køre ud over deres evner.

  • Freestylere, der udfører tricks i parken.

  • Snowboardere, da de generelt har flere fald end skiløbere.

  • Offpiste-skiløbere og freeridere, der står over for risikoen for kollision med træer og klipper.

  • Aggressive og hastighedsbevidste skiløbere.

  • Konkurrenceløbere, der presser deres skiløb til det yderste.

Uanset din erfaring eller kørestil er det klogt at vælge sikkerhed først og bruge en skihjelm for at beskytte dit hoved under skiløb.

Hvordan vælger jeg den rigtige skihjelm?

Når du skal vælge din næste skihjelm, er sikkerheden det vigtigste at have fokus på. Uanset om du er nybegynder, professionel, freestyler eller en familieperson, er det afgørende, at sikkerheden er i top. Du bør kun overveje skihjelme, der opfylder de internationale sikkerhedsstandarder.

En anden vigtig faktor for dit valg af skihjelm er pasformen. En løstsiddende hjelm vil ikke give tilstrækkelig beskyttelse, mens en for stram hjelm kan forårsage ubehag og hovedpine. Den bedste skihjelm er den, du nærmest ikke mærker, men som er der, når du har brug for den.

Farvevalg og design er også vigtige overvejelser. For eksempel er det smart med skrigende farver til børn, så de er nemmere at få øje på på pisterne. Voksne foretrækker ofte mere afdæmpede designs, der passer godt sammen med resten af deres skiudstyr.

Når du har fundet en skihjelm, der giver god beskyttelse, har den rette pasform og det rigtige design, er det en god idé at kontrollere, om den passer sammen med dine skibriller, så de ikke generer hinanden. Hvis du ikke allerede har skibriller, kan du med fordel købe dem sammen med din skihjelm, så du er sikker på, at de to elementer passer godt sammen.

Tilpas dit skiudstyr: Skihjelme og mere

Mens du er på udkig efter din næste skihjelm, er det en god idé også at overveje et par skibriller. Det er ikke ualmindeligt at opleve, at hjelmen og brillerne ikke fungerer godt sammen, og det er et problem, du helst vil undgå på skiferien. Når du prøver hjelmen og brillerne samtidig, skal du være opmærksom på at undgå mellemrum på panden (goggle gap).

Goggle gap er ikke kun ubehageligt for panden, det er også et absolut no-go ifølge pisternes uofficielle modepolitik. Samtidig må hjelmen heller ikke presse brillerne ned over næsen, og det kan være svært at finde den rette balance mellem hjelm og briller.

Du kan også kombinere din skihjelm med en hjelmhue (balaclava) eller en halsedisse. Disse tilføjer en ekstra beskyttelse mod vind på nakken og kinderne og er gode løsninger til blæsende eller kolde skidage. De er også nemme at folde sammen og opbevare i lommen, så du altid kan tage dem frem, når du fryser. Vær dog opmærksom på at bruge huer, der er designet til at bære under en skihjelm. En almindelig hue under hjelmen kan mindske hjelmens evne til at beskytte dit hoved.

Derudover kan du overveje at købe et kamera-mount til din skihjelm. Det giver dig mulighed for at montere et kamera på hjelmen og optage dine egne og andres skiløb. Hvis du ikke har dit eget kamera, kan du muligvis låne en vens GoPro til skiferien og optage nogle fantastiske videoer.

Skihjelme til børn er perfekte til at tilføje sjovt tilbehør eller dekoration. Mange skibutikker tilbyder for eksempel gevirer, ører eller hanekamme, der kan monteres på skihjelmen. Dette gør det sjovt for børnene og hjælper forældrene med at holde styr på deres barn på de overfyldte pister.

Du kan også få en hjelmspray, der dræber bakterier og reducerer svedlugt i hjelmen. Hvis du bruger en hjelmspray, skal du huske kun at sprøjte den på den indre del af hjelmen, hvor svedlugten kan ophobe sig.

Sådan vedligeholder du din skihjelm

En skihjelm kræver ikke meget vedligeholdelse og klarer sig generelt godt på egen hånd. Dog er det godt at give hjelmen en vask fra tid til anden.

Start med at vaske din skihjelm ved at bruge en fugtig klud, der er opvredet i varmt sæbevand. Brug almindelig husholdningssæbe eller et mildt rengøringsmiddel og undgå stærke kemikalier. Skrub forsigtigt inderhjelmen med kluden. Nogle skihjelme har endda en aftagelig inderhjelm, hvilket gør processen lettere.

Efter at hjelmen er blevet vasket og aftørret med en klud, vil den stadig være fugtig. Du kan med fordel hænge hjelmen i et varmeskab eller bruge en hårtørrer til at tørre den. Vær dog forsigtig med at placere hjelmen foran en brændeovn eller bruge direkte varme, da det kan beskadige belægningen på yderskallen.

Mange skihjelme leveres med et etui eller en pose til opbevaring, som beskytter hjelmen. Disse er praktiske at bruge, når du skal pakke hjelmen ned i en kuffert eller taske. Hvis du gerne vil undgå ridser på din skihjelm, kan du også med fordel placere den oprejst, når du ikke bruger den. Dette vil hjælpe med at forhindre ridser på belægningen af yderskallen.

Valg af skihjelm

Skihjelmens opbygning

Skihjelmens konstruktion spiller en afgørende rolle for dens beskyttelsesevne, vægt og ventilation. Der er typisk tre typer konstruktioner, der skelnes imellem: hard-shell, in-mold og hybrid.

Hard-shell

En hard-shell-hjelm har en tykkere yderskal, hvilket gør den yderst holdbar mod slag og stød. Den hårde yderskal kan give en mere abrupt og ubehagelig stop ved mindre slag, men den giver samtidig den bedste beskyttelse mod kraftigere stød. Dette gør hard-shell-konstruktionen særligt attraktiv for konkurrenceløbere.

In-mold

Ved in-mold-konstruktionen er yder- og inderdelen af hjelmen flettet sammen, hvilket resulterer i en hjelm, der er et sammenhængende stykke. En in-mold-hjelm har en tynd og let yderskal samt en god naturlig ventilation. Den deformerer lettere og er derfor god til at absorbere mindre stød. Dog slides in-mold-hjelmen hurtigere ned, da den ikke er lige så modstandsdygtig over for almindelige stød.

Hybrid

En hybrid-hjelm kombinerer elementer fra både in-mold og hard-shell konstruktioner. Dette giver en god balance mellem vægt, holdbarhed og ventilation.

Skal

Den yderste del af hjelmen fungerer som en hård overflade, der beskytter mod skarpe kanter og hjælper med at fordele trykket over et større område, når man falder. Yderskallen er typisk lavet af slagfast og brudsikkert polycarbonat eller ABS-plast, der også anvendes til legoklodser.

Foring

Indersiden af hjelmen er typisk fremstillet af udvidet polystyren (EPS), der er et plastisk skummateriale, der beskytter hovedet ved midlertidigt at deformere sig, når hjelmen udsættes for stød. Efter gentagne stød kan foringen blive komprimeret og miste sin optimale beskyttelsesevne. Dette er et tegn på, at hjelmen bør udskiftes.

Sikkerhedsstandarder for skihjelme

Alle hjelmemodeller gennemgår omfattende sikkerhedstest, inden de sælges til forbrugerne. Dette sikrer, at hjelmen giver tilstrækkelig beskyttelse mod slag under styrt. Der er især to vigtige sikkerhedsstandarder, som du skal være opmærksom på, når du vælger din næste hjelm:

CE EN 1077: Denne europæiske sikkerhedsstandard gælder for snowboard- og skihjelme.

ASTM F2040: Denne amerikanske sikkerhedsstandard gælder for hjelme til ikke-motoriserede alpine sportsgrene som skiløb og snowboard.

Forskellen mellem de to standarder er, at den amerikanske testprocedure generelt er mere omfattende og har strengere krav.

Inden du køber en hjelm, er det vigtigt at sikre dig, at den opfylder mindst én af disse standarder. Du kan tjekke sikkerhedscertificeringen ved at kigge efter et klistermærke inde i hjelmen. Hjelme fra specialbutikker er altid sikkerhedscertificerede. Husk, at du ikke kan bruge en cykelhjelm som erstatning for en skihjelm.

Funktioner på skihjelme

Hagerem

En godkendt skihjelm vil altid være udstyret med en hagerem, der giver mulighed for at fastgøre hjelmen sikkert på hovedet og forhindrer, at den falder af under et styrt. Hageremmen findes i forskellige størrelser og med forskellige lukkesystemer.

Ved valg af hjelm kan det være en fordel at undgå små og komplicerede remme, da de kan være sværere at betjene med handsker på. Nogle remme kan endda åbnes og lukkes med blot en hånd, hvilket er en klar fordel. I nyere tid er der også blevet populært at anvende magneter i stedet for kliklåse i hageremmen. Magnetsystemet kan åbnes og lukkes med én hånd, hvilket er meget praktisk.

Justerbarhed

De fleste moderne skihjelme har mulighed for at justere pasformen, så hjelmen sidder tæt og komfortabelt omkring dit hoved. Der findes forskellige justeringssystemer, som hver har sine fordele.

Det mest almindelige justeringssystem er Boa-systemet, hvor du kan stramme eller løsne hjelmen ved at dreje et hjul, der er placeret bagpå hjelmen.

Et andet system anvender luftpuder, hvor du kan justere mængden af luft i puderne indvendigt i hjelmen ved at trykke på en pumpe bagpå. Både Boa-systemet og luftpumpesystemet giver dig mulighed for at justere hjelmen direkte på pisten og er derfor meget praktiske for enhver skiløber.

Nogle hjelme har også udtagelige polstringer, der giver mulighed for at tilføje eller fjerne puder indvendigt i hjelmen. Dette kan være en god løsning, især til børn, da de kan tilpasse hjelmen efter behov og vokse med den. Dog kan det være svært at foretage justeringer midt på pisten.

Ventilationssystem

De fleste moderne skihjelme er udstyret med ventilationssystemer, der sikrer en behagelig temperatur i hovedområdet under skiløb. Normalt består ventilationssystemet af huller i hjelmen, der tillader luftstrøm til hovedbunden.

Mange hjelme har mulighed for at åbne og lukke disse huller, så luftgennemstrømningen kan tilpasses efter temperaturen og vejret. Det er praktisk at kunne lukke ventilationen, når du kører i snevejr, mens et åbent ventilationssystem er en stor fordel, når vejret er varmt og du har brug for at lufte ud.

Antallet af ventilationshuller varierer afhængigt af hjelmen, og de kan have forskellig størrelse og form. Det vigtigste er at se efter, om der er mulighed for at justere åbning og lukning af hullerne eller om ventilationssystemet på andre måder kan tilpasses.

Udover ventilationssystemet påvirker hjelmens konstruktion også ventilationen. In-mold-hjelme har den bedste naturlige ventilation, mens hard-shell-hjelme tilbyder bedre isolering.

Lyd

Nogle nyere hjelme er udstyret med indbyggede høretelefoner i øreklapperne, så du kan lytte til musik eller podcasts under kørslen. Dog er det sjældent en funktion, du har brug for, da det generelt frarådes at høre musik på pisten. Det fjerner din opmærksomhed fra omgivelserne og øger risikoen for kollision med andre skiløbere. Derudover går du glip af lyden af dine ski, der skærer igennem sneen.

Aftagelige øreklapper

Denne funktion giver dig mulighed for at tilpasse hjelmens varme. Selvom øreklapperne sjældent fjernes på en kold bjergtop, er denne funktion nyttig, hvis du ønsker at bruge hjelmen til andre sportsgrene.

Ved at fjerne øreklapperne kan hjelmen bruges som en cykel- eller skaterhjelm. Aftagelige øreklapper er ikke nødvendige, men de tilføjer en ekstra grad af funktionalitet til din hjelm.

MIPS

Den moderne MIPS-teknologi betragtes som den sikreste hjelmteknologi. Den inkluderer et ekstra lag i hjelmen, der gør inder- og yderhjelmen kan bevæge sig uafhængigt af hinanden. Dette reducerer rotationen af dit hoved i tilfælde af et skævt stød mod underlaget under et fald. Med andre ord tager yderhjelmen størstedelen af kraften, hvilket giver bedre beskyttelse af dit hoved.

Hjelme med MIPS-teknologi er ofte dyrere end almindelige hjelme og er derfor velegnet til skiløbere, der prioriterer maksimal beskyttelse.

Skibrille-kompatibilitet

Det er vigtigt at være opmærksom på, om hjelmen passer til dine skibriller i forhold til størrelse og pasform. Det er særligt vigtigt, at hjelmen ikke skubber brillerne ned over næsen, og at mellemrummet mellem brille og hjelm i panden er minimalt (uden "goggle gap").

På hjelme med indbygget visir vil hjelmen og brillerne altid passe sammen, så du behøver ikke bekymre dig om skibrille-kompatibilitet.

Derudover har de fleste hjelme en justerbar elastikrem bagpå, der sikrer, at skibrillerne ikke falder af under et fald.

Kamera-montering

Kamera-monteringen kan købes separat og fastgøres på siden eller toppen af din hjelm. Du kan montere et kamera på mountet og optage videoer, mens du kører.

Det traditionelle mount er sikret med en stærk lim, så du behøver ikke bekymre dig om, om kameraet stadig sidder fast, når du udfører en backflip på det store hop i parken. Det sker sjældent og kun under voldsomme styrt. Det betyder dog også, at kamera-mountet normalt ikke er aftageligt og derfor svært at låne ud.

Visir

I de senere år er visirer blevet populære til hjelme, da de kombinerer hjelm og briller i ét. Når du køber en hjelm med visir, er skibrillerne allerede fastgjort på hjelmen. Dette er en smart løsning, da du undgår at skulle købe hjelm og briller separat. Desuden er det ofte muligt at skifte visirets linse afhængigt af vejret, ligesom på de fleste skibriller.

En hjelm med visir kan være en god løsning for små børn, da de nemt kan tage skibrillerne på selv og dermed er mindre afhængige af hjælp fra en forælder eller skilærer.

Valg af størrelse

Når du vælger en hjelm, er det vigtigt at fokusere på størrelsen. Du kan måle størrelsen på dit hoved ved hjælp af et målebånd. Start fra panden og før målebåndet over øret til baghovedet, hvor det skal passe over det bredeste punkt.

Fortsæt hele vejen rundt, og så får du omkredsen af dit hoved. Husk, at størrelser kan variere mellem forskellige mærker, så det er altid en god idé at tjekke, om der er en specifik størrelsesguide til den pågældende hjelm. Desuden er de fleste moderne hjelme justerbare til en vis grad, så du kan tilpasse størrelsen med et par centimeter.

Herunder finder du en vejledende størrelsesguide, der gælder for de fleste voksne hjelme:

XS

49-53 cm

S

53-56 cm

M

56-59 cm

L

59-62 cm

XL

62-64 cm

Vær opmærksom på, at størrelsesguider er kun vejledende, og det er ikke garanteret, at hjelmen vil passe perfekt, selvom dens størrelse matcher omkredsen af dit hoved. Pasform og form varierer fra hjelm til hjelm, så det er vigtigt at tage hensyn til både pasform og facon, når du vælger en hjelm. Det bedste er at prøve forskellige hjelme og finde den, der passer bedst til dig.

Pasform

Pasformen er afgørende, når det kommer til hjelme. En korrekt pasform sikrer en jævn fordeling af trykket rundt om dit hoved. Hvis trykket ikke er ensartet, kan du opleve hovedpine efter en lang dag på bjerget.

En dårlig pasform kan også mindske hjelmens beskyttende egenskaber. Den bedste måde at vurdere pasformen er ved at prøve hjelmen, så det er vigtigt altid at teste hjelmen, før du tager en beslutning.

Her er nogle generelle retningslinjer for at vurdere, om hjelmen passer:

Når du roterer hjelmen frem og tilbage på hovedet, skal du føle, at huden på din pande bevæger sig sammen med indersiden af hjelmen. Dette indikerer, at hjelmen sidder tilstrækkeligt stramt. Hvis du oplever, at hjelmen glider rundt på dit hoved og ikke giver kontakt med panden, kan det være et tegn på, at den enten er for stor eller ikke spændt tilstrækkeligt. Hjelmen bør sidde vandret på dit hoved, så den hverken vipper opad eller dækker dine øjenbryn. Du kan tjekke dette ved at tage et billede af dit hoved fra siden, mens du har hjelmen på. Øreklapperne skal føles behagelige og må ikke genere dig. Derved undgår du ømhed i ørerne efter en lang dag. Den bedste hjelm er den, du ikke engang kan mærke, når du har den på.

Vægt

Generelt foretrækkes en lettere hjelm, da det kræver mindre anstrengelse at holde styr på hovedet under skiløb. En hjelm, der er for tung, kan belaste musklerne i nakken, og efter nogle timer på bjerget vil du tydeligt mærke forskellen mellem en hjelm, der vejer 400 g og en, der vejer 550 g.

Det skal dog nævnes, at vægt altid er et individuelt spørgsmål. Hvis du er i rimelig god form, vil en tungere hjelm sandsynligvis ikke være et problem. Desuden tilvænner du dig hurtigt til at køre med en tungere hjelm.

Når det kommer til børn, er det især vigtigt, at skihjelmen ikke vejer for meget, da børns hoveder i forvejen vejer relativt meget i forhold til resten af deres kroppe, og det kan være svært for dem at kontrollere. Her er det en god idé at vælge in-mold-hjelme, da de generelt er lettere end hard-shell-hjelme.

Design

Udover at have en beskyttende funktion har skihjelmen også en kosmetisk betydning, og det er vigtigt at vælge en skihjelm, som du synes ser godt ud og glæder dig til at tage på om morgenen. Der er ikke noget rigtigt eller forkert designvalg, så du skal vælge ud fra din personlige smag.

Ønsker du en neutral skihjelm, der komplementerer resten af dit skioutfit, eller vil du have en skihjelm i livlige farver, der er let at genkende på pisten? Det kan også være, at du foretrækker et specifikt look, afhængigt af om du er freestyler eller foretrækker at køre på pisten.

Når det kommer til børn, er skrigende farver og et iøjnefaldende design normalt det bedste valg, da det gør det lettere for forældrene at finde dem på pisten. Et barn med en sort hjelm kan nemt drukne i mængden af mennesker på pisten. Husk dog altid, at sikkerheden skal prioriteres over udseendet.


Budget

Når du vælger din næste skihjelm, er prisen vigtig at tage i betragtning, da den har indflydelse på hjelmens sikkerhed, funktionalitet, design og materialekvalitet.

Det er muligt at finde en prisvenlig skihjelm uden at gå på kompromis med sikkerheden. Hjelme i prisklassen 300-500 kr. kan ofte give tilstrækkelig beskyttelse, men de kan mangle i kvalitet og funktionalitet, og de kan begynde at blive ubehagelige efter nogle timer på bjerget.

På den anden side er en skihjelm i prisklassen 500-1000 kr. typisk en god løsning for den gennemsnitlige skiløber, da der er en fornuftig balance mellem kvalitet, sikkerhed og pris. Skihjelme over 1.000 kr. har ofte bedre funktionalitet eller er lavet af premium materialer, der forbedrer kvaliteten markant.

Disse skihjelme kommer også ofte fra velrenommerede mærker, der lægger ekstra vægt på design og branding. Skihjelme over 2.000 kr. ses typisk hos konkurrenceløbere, professionelle skiløbere eller eksperter, der har brug for maksimal hovedbeskyttelse.

Det er altid bedst at købe skihjelme i specialbutikker, der primært fokuserer på skisportsudstyr, da de kan give professionel vejledning. Hvis du ikke har travlt med at få en skihjelm, kan det være en fordel at vente til udsalget i skisportsbutikkerne, som normalt finder sted omkring uge 7 og 8.

Husk, at du vil bruge din skihjelm i mange år, og det er ofte en god idé at investere i en lidt dyrere skihjelm, der kan give dig glæde i op til 10 år, i stedet for en billigere skihjelm, der skal udskiftes efter 3 år. Selvfølgelig kan du også vælge at leje en skihjelm fra en lokal skilejebutik på selve skidestinationen.

Skihjelm mærker

Smith

Smith-mærket blev grundlagt i 1965 af tandlægen Bob Smith, der startede med at lave briller på sit køkkenbord sammen med en ven. Denne beskedne start har udviklet sig til en stor producent, der fremstiller briller, skibriller og skihjelme.

I dag har Smith et omfattende testprogram, der sikrer, at kun de bedste og mest konkurrencedygtige produkter når markedet. Når du køber en skihjelm fra Smith, kan du derfor altid være sikker på kvalitet og holdbarhed.

Sweet Protection

Historien om Sweet Protection begyndte i skibyen Trysil i 1988, da en gruppe kajakroere manglede ordentligt beskyttelsesudstyr til de norske floder.

Siden da har Sweet Protection etableret sig som en førende producent af sikkerhedsgear og laver i dag skihjelme af høj kvalitet. Som navnet antyder, giver Sweet Protection-skihjelme den bedste beskyttelse, og mærket er til dig, der prioriterer sikkerhed.

POC

POC er et svensk mærke, der blev grundlagt i 2005 og er især kendt for sine ikoniske skihjelme. På trods af POC's relativt korte tid på skimarkedet finder du mærket overalt på pisterne, og professionelle skisportsudøvere bruger endda POC-udstyr.

POC har en innovativ tilgang til design og mode, hvilket har gjort dem til trendsettere inden for skisporten. Når du køber udstyr fra POC, kan du være sikker på, at både kvaliteten og designet er i top.

Salomon

Salomon er en stor producent af udstyr, der er populær ikke kun inden for skisporten, men også i mange andre udendørsaktiviteter. Mærket har rødder tilbage fra 1947 og er blevet et symbol på funktionalitet og holdbarhed over hele verden. Salomon er altid et godt valg, når det kommer til skihjelme, da du kan være sikker på, at hjelmen fungerer optimalt.

Cairn

Cairn bliver ofte overset som en konkurrencedygtig producent inden for skiverdenen, da mærket ikke har samme prestige eller "street credit" som eksempelvis POC. Dette kan dog være en fordel, da du får meget hjelm for pengene, og du kan sagtens købe en lidt billigere skihjelm fra Cairn uden at gå på kompromis med sikkerhed, komfort eller kvalitet.

FAQ: Ofte stillede spørgsmål

  1. Hvilken skihjelm er bedst?

Det er vigtigt at vælge en skihjelm, der er sikkerhedsgodkendt og opfylder certificeringen EN 1077:2007. Dette sikrer, at hjelmen er testet og opfylder de nødvendige sikkerhedsstandarder.

  1. Hvad skal jeg overveje, før jeg køber skihjelm?

Det er vigtigt at tage stilling til, om du foretrækker en hjelm i klasse A eller B. Du kan også overveje, om du ønsker en hjelm i in-mould- eller hard shell-design.

  1. Hvad er standarderne for skihjelme?

Når det kommer til skihjelme, er det vigtigt at kigge efter dem, der opfylder standarden EN 1077: 2007. Denne certificering sikrer, at hjelmen lever op til de nødvendige sikkerhedsstandarder og er derfor et pålideligt valg til dine skiferier.

  1. Hvordan vælger jeg en skihjelm?

Det er afgørende, at du finder en hjelm, der passer perfekt til dit hoved og samtidig opfylder de nødvendige sikkerhedskrav. Når det kommer til resten, er det helt op til din personlige smag at vælge.

Giv din mening til kende

Klik for at bedømme
skigrej logo footer
© 2023 - Skigrej.dk.